top of page

Hvordan ivareta selvfølelsen på sosiale media?

Hør podcast episoden om kropp og sosiale media her

Les mer om tiktok og spiseforstyrrelser her



Lukker du ofte tiktok, instagram eller snapchat med en forsterket følelse av kroppsskam, dårlig selvfølelse og at du ikke er god nok? Du er ikke alene! Forskningen viser at det er sammenheng mellom sosiale media og vår psykiske helse. Sosiale media kan være et vanskelig sted å ferdes når man har et vanskelig forhold til mat og kropp. Sosiale media har imidlertid mange positive sider, og hvordan vi påvirkes av appene handler mye om hvordan vi velger å bruke dem. Så hva kan vi gjøre for å styrke og ivareta oss selv som konsumer av innhold på sosiale media?

 

Din makt som konsumer av innhold -skaper av din egen digitale verden

Som konsumer av innhold sitter vi på noe makt over hva vi blir eksponert for, og hvilken personlig digital verden vi vil leve i. Som konsumer av varer, stemmer man med lommeboka. Som konsumer av media og underholdning, stemmer man med oppmerksomhet, engasjement og tid. Algoritmene på sosiale media skjønner hva som fanger oppmerksomheten din, men er ikke smarte nok til å skille om det frembringer positive eller negative følelser hos deg. Derfor er det viktig at du som konsumer viser standpunkt og forteller algoritmene hva du vil se, og hva du ikke vil se. Du kan gjennom å ha et bevisst forhold til din rolle som med-skaper av ditt digitale univers, forme, medvirke og påvirke hva du blir eksponert for, både gjennom hvem du følger, og hva du får opp av foreslått innhold og reklame.

 

-Gjør en ryddejobb i hvem du følger: Er det noen her som du følger «for inspirasjon» som egentlig bare ender opp med sammenligning og at du ikke føler deg god nok?

-Klikk «ikke interessert», «ikke vis meg denne typen innhold»: Får du ofte opp foreslått innhold som trigger, eller får deg til å føle deg dårlig? Begrens denne typen innhold og fortell appen at du ikke ønsker å bli vist dette ved å trykke «ikke interessert»

-«Mute» venner eller bekjente som minsker selvfølelsen: Har du kanskje en venninne eller bekjent som du ikke føler du kan avfølge, men som likevel påvirker selvfølelsen din negativt? Det er helt greit å «mute» innholdet deres, slik at du ikke får det opp. Personen du muter vil ikke få beskjed eller vite at du har mutet dem.

-Scroll forbi: En annen måte å fortelle appen at du ikke er interessert i å bli vist den typen innhold som du blir foreslått, er å scrolle raskt forbi innholdet, ikke klikke inn på det, kommentere, like eller på annen måte gi oppmerksomhet til innholdet

-Vis engasjement til det du faktisk vil se mer av! Ser du noe du liker, treffer dine interesser, hobbyer, verdier, får deg til å le eller føle deg vel? Da gjør du det motsatte av overnevnte grep, og lik, kommenter, se hele videoen, lagre, «favoritt»-marker eller videresend innholdet. Da forteller du algoritmen at du vil se mer av denne typen, positivt innhold.

             

Vi mennesker har godt av variasjon og balanse, også når det kommer til inntrykk, mennesker, underholdning og meninger. Både innad i den digitale sfæren, men også er det viktig å løfte blikket ut mot virkeligheten og det mangfoldet av mennesker og inntrykk som er der.

Når du tar sammenligningen eller den dårlige selvfølelsen på fersken mens du scroller på sosiale media, ta en pause, et steg tilbake og still deg selv noen kritiske spørsmål til refleksjon, og minn deg selv på noen viktige ting.

 

Kritiske spørsmål:

-Er det noen som tjener penger på å så usikkerhet hos meg her?

-Er dette ekte, realistisk? Er det filter, posert, kurert, redigert?

-Når var sist jeg så et menneske i virkeligheten som så sånn ut?

-Er dette en helhetlig representasjon av livet til denne personen, eller et polert og utvalgt lysglimt av høydepunkter?

 

Påminnelser:

-Min egenverdi er uavhengig av utseende

-Det at andre er vakre, gjør ikke meg mindre vakker eller verdig

-Vi har alle ulike forutsetninger, og er på vår egen vei og tidslinje

-Det er 100 ting som er viktigere enn hvordan jeg ser ut

-Du, som flesteparten av folk på SoMe, deler mest av det man er stolt av, får oss til å se smarte, pene, morsomme og interessante ut. Det er ikke hele bildet, eller hele livet

-Det at lysglimtene er det som publiseres i SoMe, skaper et falskt gjennomsnitt. Det du sammenligner hele ditt liv, høyder og nedturer med, er andres utplukkede høydepunkter. Det er ikke rettferdig ovenfor deg selv, eller den du sammenligner deg med! Vit at alle har sitt å hanskes med, og det er mye man ikke ser eller vet om andre mennesker.

 

 

0 comments

Recent Posts

See All

Ledig stilling som rådgiver i Tønsberg

Vil du jobbe sammen med vår gode kollega Lise med å drifte og videreutvikle våre tilbud i Vestfold? Arbeidsoppgaver Rådgivningstjenester: ●      Individuell rådgivning til brukere og pårørende ●     

bottom of page