top of page

5. desember


Det er 5. desember og i dag er det Peder Kjøs som gjemmer seg bak kalenderluka vår!

Peder har på en måte blitt hele Norges psykolog. Gjennom to sesonger av TV-serien “Jeg mot meg” og podcatsen “Hos Peder” har han tatt oss med inn i terapirommet med et ønske om å ufarliggjøre og avmystifisere det å gå i terapi.

Han brenner for åpenhet om psykiske problemer og er selv en aktiv bidragsyter på flere arenaer, blant annet bidrar han i Else Kåss Furuseths seire “Else om: Selvmord” som ble laget og sendt, i forbindelse med Verdensdagen for selvmordsforebygging, tidligere i høst.

Sammen med deltakerene i første sesong av “Jeg mot meg” vant han Rådet for psykisk helses hederspris “Tabuprisen i 2016”. I juryens begrunnelse står det blant annet:

Ungdommen i gruppa forteller at de ikke føler seg så alene med problemene, og det hele ledes av en stødig og avvæpnende psykolog. Målene er ulike, men alle har en drøm om et bedre liv. Gjennom ærlige innslag og deltakelse har de åpnet rommet til gruppeterapien, og gir oss et unikt innblikk i hvordan jobbe med seg selv og sammen med terapeuten.

I tillegg til psykolog er Peder spaltist i VG+ og VG Helg, og forfatter. I høst ga han ut boka “Berøring”, hvor han “tar for seg menneskelig kontakt i bred forstand. Det handler om sex, omsorg for spedbarn, tortur, medfølelse, omtanke for dyr og miljø, forholdet til Gud, onani og psykologenes berøringstabu. Han viser til forskning, litteratur og kunst, og utforsker temaet med utgangspunkt i sine opplevelser som terapeut og erfaringer fra eget liv.”

Før sommeren gjestet Peder liveinnspillingen av podcasten Pia og psyken under temauka vår, hvor han sammen med Pia Pedersen og Finn Skårderud snakket om om åpenheten og hvor viktig den er, men også hvor nennsomt den bør benyttes. De nærmet seg og rørte ved angsten, ensomheten, og så nærmere på dagens diagnosesystem og hvorvidt det tjener de menneskene det skal hjelpe. Episoden kan du høre her: Episode 109. Peder Kjøs – LIVE fra Litteraturhuset.

La oss se hva Peder har svart på julespørsmålene våre: Hva er ditt julebudskap? Mitt julebudskap ligger veldig nær det kristne julebudskapet – det handler om sårbarhet og omsorg. Julen handler om at Gud kommer til oss som et lite barn, det mest sårbare av alt, og legger seg i hendene våre, og så er det opp til oss å gi omsorg og kjærlighet. På den måten frelser vi også oss selv fra egoisme og smålighet, og lager en bedre verden for alle. Dette gode julebudskapet er allmenn-menneskelig og gjelder enten man tror på Gud eller ikke, synes jeg. Ta vare på hverandre!

Hva er din favoritt juletradisjon? Jeg har ingen helt fastlagte juleritualer, men jeg liker veldig godt julemiddagen, enten det blir ribbe eller pinnekjøtt. God mat, godt selskap, spise lenge og prate og ha det fint, da er det jul. Lenge har det vært en tradisjon å kjøpe juletre hos samme selger hvert år, i Leangbukta i Asker, men nå har vi flyttet til Bislett, så da må vi finne en ny. Det blir sikkert fint.

Hvem vil du sende en julehilsen til? Min julehilsen går til alle som lurer på om de skal ta kontakt med noen de tror sitter alene og trenger en julehilsen: ring eller send en melding, da vel.

PS! Har du fått med deg medlemskampanjen vår? Hvis du melder deg inn innen 24. desember får du et av de fine SPISFO-smykkene våre inkludert i medlemsprisen! Les mer om medlemskampanjen og hvordan du kan kjøpe SPISFO-smykkene i julegave til deg selv eller noen du er glad i her.

Følg oss på Instagram og Facebook hvis du vil ha oppdateringer på når dagens kalenderluke er publisert her på bloggen!

0 comments

Comments


bottom of page