top of page

23. desember


Det er kvelden før kvelden, vi tenner det fjerde og siste lyset for fred og åpner nest siste luke i julekalenderen vår. I dagens luke finner vi Maria Øverås.

Maria Øverås er psykolog ved Almenpsykiatrisk poliklinikk, Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen og har jobbet i tolv år med spiseforstyrrelser. Hun har skrevet en rekke forskningsartikler, bidratt i flere bøker, og forelest i Norge og utlandet om emnet. I 2016 fullførte hun en doktorgrad om kroppsbilde hos pasienter med anoreksi.

Etter åtte års arbeid ga hun i mai i år ga hun ut boken “Å bli frisk. Veier ut av spiseforstyrrelser” på Universitetsforlaget, og vår kollega Kine fikk gleden av å bokbade Maria i starten av november.

I boken møter vi syv personer som forteller om hvordan de på ulikt vis har funnet veien ut av spiseforstyrrelsen og tilbake til et friskt liv. Hva førte til vendepunktet? Hva var til hjelp i bedringsprosessen? Hva var ikke til hjelp? To innledende kapitler gir en teoretisk ramme for å forstå sykdommen og tilfriskningsprosessen.

I et intervju med psykologisk.no sier hun at hun som psykolog ønsker å formidle at det går an å bli frisk, og at det er mange veier til målet. Hun håper leseren får en bedre forståelse av hva en bedringsprosess egentlig er. Hva som skaper vendepunktene som gjør at personen selv ønsker å bli frisk, hva som driver prosessen framover, hva som skaper hindringer.

Vi i SPISFO kunne ikke vært mer enig i Marias budskap og takker for hennes engasjement og lidenskap til faget og ikke minst hennes omsorg for og ønske om å hjelpe de pasientene hun møter i sin arbeidshverdag.

Her er Marias svar på julespørmålene våre:

Hva er ditt julebudskap? Jeg er veldig glad i jul, og har fullstendig nostalgitrip på alt fra pepperkakebaking til juletrepynting. Ettersom jeg har blitt eldre har jeg imidlertid fått innblikk i at mange, av ulike grunner, ikke opplever jula som så inmarri stas. Når man legger til en tiltakende klimaangst de siste årene, har det hele fått en bismak. Jeg tror derfor julebudskapet mitt må være at jeg har lyst på en jul som handler mer om å spandere tid på de man er glad i, og mindre om gaver og forbruk. Også vil jeg slå et slag for en inkluderende jul, der man ikke bare tar med den innerste kjerne i feiringa. Det må legges til at jeg ELSKER gaver, og derfor fortsatt må jobbe hardt med meg selv for å etterleve mitt eget julebudskap. Det går litt opp og ned fra år til år, hvor godt jeg får det til, for å si det sånn. Så her rettes det ikke moralistiske pekefingre i noens retning.

Hva er din favoritt juletradisjon? Jeg tror familien min har et ganske ueksotisk sett med juletradisjoner. Det mest “crazy” vi gjør er trolig å ha dijonsennep til ribba. Jeg har ikke en enkelt favoritt, men liker nettopp det at vi går igjennom det samme settet med “cheesy” ritualer hvert år, og at det jeg gjør for mine barn er det samme mine foreldre gjorde for meg.

Hvem vil du sende en julehilsen til? Jeg vil gjerne sende en julehilsen til Bent Høie, ønske han en fredelig og god jul med familien, og si at jeg på vegne av behandlerstanden ønsker meg mindre fokus på produksjonskrav og telling av tiltak og mer tid til faktisk å snakke med pasientene mine.

I forbindelse med jul og nyttår er telefonen stengt fra kl. 12.00 fredag 21. desember til og med torsdag 3. januar! Første ordinære åpningsdag etter ferien er fredag 4. januar.

Trenger du noen å snakke med i julen og romjulen kan du ta kontakt med:

Mental Helses Hjelpetelefon på tlf 116 123 – Hjelpetelefonen er døgnåpen hver dag hele året og det er gratis å ringe.

Kirkens SOS/SOS-telefonen på tlf 22 40 00 40 – Krisetelefonen er døgnåpen hver dag hele året og det er gratis å ringe.

Du kan også ta kontakt med legevakten på tlf 116 117 – hvis det står om liv og helse ring 113.

PS! Har du fått med deg medlemskampanjen vår? Hvis du melder deg inn innen 24. desember får du et av de fine SPISFO-smykkene våre inkludert i medlemsprisen! Les mer om medlemskampanjen og hvordan du kan kjøpe SPISFO-smykkene i julegave til deg selv eller noen du er glad i her.

Følg oss på Instagram og Facebook hvis du vil ha oppdateringer på når dagens kalenderluke er publisert her på bloggen!

0 comments

Recent Posts

See All

Ledig stilling som rådgiver i Oslo

Spiseforstyrrelsesforeningen søker en ny medarbeider i 60% stilling til vårt hovedkontor i Oslo. Spiseforstyrrelsesforeningen er en landsdekkende medlemsorganisasjon som tilbyr støtte-, råd- og veiled

INNAFOR UTSIDA - Episode 13 "Barn som pårørende"

I dagens episode snakker Tone og gjest Tale Sofie om hvordan det er å være barn av noen som lider av en spiseforstyrrelse. Da Tale Sofie var 8 år ble moren hennes innlagt med alvorlig anoreksi. I denn

Comments


bottom of page