top of page

20. desember


Vi åpner luke nummer 20 og får fine, kloke julesvar fra KariAnne Vrabel.

KariAnne er psykologspesialist ved Avdeling for spiseforstyrrelser og forsker ved Modum Bad. Hun har mangeårig klinisk erfaring med behandling av spiseforstyrrelser og avsluttet i 2010 et klinisk forskningsprosjekt som undersøkte langtidsforløp av pasienter med alvorlige spiseforstyrrelser som tidligere har vært innlagt ved Modum Bad.

KariAnne er en engasjert og reflektert formidler som er levende opptatt av fagfeltet sitt. Hun formidler både kunnskap og håp på en troverdig og forståelig måte.

En del kjenner henne kanskje igjen som huspsykologen i podkasten “Pia og psyken” hvor hun varmt, klokt og omsorgsfullt tar i mot og svarer på spørsmål, deler tanker og refleksjoner og bidrar med faglig kompetanse og kunnskap.

Sammen med Pia Pedersen formidler hun hvor viktig det er å snakke sammen om det som er vanskelig, at ting tar tid og at vi må møte hverandre med nysgjerrighet og tålmodighet.

I tillegg til podkasten holder hun også foredrag og bidrar med sin kunnskap om spiseforstyrrelser i blant annet i media og gjennom undervisning og kunnskapsformidling.

Her er KariAnnes svar på julespørsmålene:

Hva er ditt julebudskap? Julebudskapet og forkynnelsen knyttet til julen kan lett bli for idylliserende. For smalt. For meg er julebudskap bredt og favner dypest sett det viktigste av alt ved å være menneske. Kjærlighet. Og nestekjærlighet. Det betyr at vi alle er like mye verdt. At vi deler de samme tankene, følelsene. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har tenkt når andre deler sine innerste skrøpligheter: «Har du det sånn? Akkurat sånn har jeg det også». Det sier jeg jo ikke høyt, men det blir for meg en bekreftelse på at vi alle er like. På tross av alle våre svakheter, sårbarheter, feil og mangler har vi dypest sett like stor verdi. Det betyr også at vi skal behandle vår neste som oss selv. Og jeg vil legge til, vi skal behandle oss selv som vår neste. Det er ingen mening i at vi skal være mindre raus, varm og forsonende overfor oss selv enn andre. Det er nærmest en etisk forpliktelse. Dette er vi verdt. Dette er menneske verdt. Dette er jeg verdt. Disse erkjennelsene gjelder i grunnen hele året, men det fine med jula er at vi samler oss mer om nestekjærlighetsbudskapet. Vi gjør gode og varme ting for hverandre og forplikter oss mer overfor de som er utsatt.

Hva er din favoritt juletradisjon? Jeg er veldig glad i det seremonielle og bestandige i tradisjoner. Alle våre 3 barn er født helt inntil julen. Hvert år inviterer vi hele familien til en akkurat passe kaotisk grøtfest midt i desember. Etter som barna har avansert i alder, har vi tilsvarende avansert til et møljelag. Her har livet sjøl utviklet seg. Ungenes umistelige besteforeldre har dødd, kjærester har kommet og gått, nye barn og ektefeller har kommet til. Når dette selskapet er i gang og jeg hører strofene «Är det själva himlen som jag gungar i min famn» fra sangen «Himlen i min favn» er jula offisielt i gang for meg.

Hvem vil du sende en julehilsen til? Det er et nokså insisterende pågående budskap i mange julesanger om hvor viktig det er å komme hjem til jul. Vi skal «Driving home for christmas», ha «Jula hjemme» og vil «Hemat te jul». Dette er jo fint. Når man har et hjem å komme til. Og det hjemmet man kommer til er et godt sted å være. Det er imidlertid de som ikke har et hjem å komme til. Eller har et hjem hvor det ikke er trygt å sove om natten. Min hilsen går til alle dem. Søk kontakt. Ring noen. Det er alltid noen som bryr seg. Vi bryr oss. Jeg bryr meg.

PS! Har du fått med deg medlemskampanjen vår? Hvis du melder deg inn innen 24. desember får du et av de fine SPISFO-smykkene våre inkludert i medlemsprisen! Les mer om medlemskampanjen og hvordan du kan kjøpe SPISFO-smykkene i julegave til deg selv eller noen du er glad i her.

Følg oss på Instagram og Facebook hvis du vil ha oppdateringer på når dagens kalenderluke er publisert her på bloggen!

0 comments

Recent Posts

See All

Ledig stilling som rådgiver i Oslo

Spiseforstyrrelsesforeningen søker en ny medarbeider i 60% stilling til vårt hovedkontor i Oslo. Spiseforstyrrelsesforeningen er en landsdekkende medlemsorganisasjon som tilbyr støtte-, råd- og veiled

INNAFOR UTSIDA - Episode 13 "Barn som pårørende"

I dagens episode snakker Tone og gjest Tale Sofie om hvordan det er å være barn av noen som lider av en spiseforstyrrelse. Da Tale Sofie var 8 år ble moren hennes innlagt med alvorlig anoreksi. I denn

Comentarios


bottom of page