top of page

17. desember


Med en uke igjen til jul åpner vi luke nummer 17 i julekalenderen vår, hvor vi finner Marta Breen.

Marta er journalist, foredragsholder og forfatter. Hun har skrevet en rekke bøker om kvinner i kulturlivet, kjønnsroller og feminisme, blant annet ”Piker, vin og sang” som tar for seg historien om kvinnene i norsk pop og rock og ”Født feminist – Hele Norge baker ikke” hvor hun bruker humor og egen livshistorie når hun tar for seg par-ferier, porno og rosa tyllkjoler. Heller ikke vår tids barnedyrkelse, overdådige bryllup eller selvhevdende menn går fri.

I tillegg har hun, sammen med illustratør Jenny Jordahl, i år gitt ut boken “Kvinner i kamp – 150 år med frihet, likhet, søsterskap”.

Marta og Jenny har også tidligere samarbeidet om flere bokprosjekter, blant annet “F ordet. 155 grunner til å være feminist” (som mottok Kulturdepartementets fagbokpris for ungdom i 2015) og bestselgeren “60 damer du skulle ha møtt”.

Vi har vært så heldige å få besøk av Marta ved to anledninger, først da hun holdt foredraget sitt “Kampen kom kvinnekroppen” på en av temakveldene våre på Litteraturhuset og i senere tid da hun før sommeren åpnet temauka vår “Perspektiver på psyken”.

”Kampen om kvinnekroppen” er et visuelt og underholdende foredrag om feminisme, skjønnhetstyrrani og kjønnsroller i dagens samfunn. I følge forskere bruker norske jenter mer tid foran speilet enn på lekser. Gutter og jenter fremstilles ulikt i media. Hvem sin skyld er det?

Marta har gått “skjønnhetstyranniet” etter i sømmene. Hun peker på årsakene og går ikke av veien for å bruke humor for å gjøre poenget klart, for eksempel når hun dreier skjønnhetsperspektivet i de mest utfordrende og avkledde reklamekampanjene. I tillegg viser hun fram en rekke eksempler på hvordan mediene framstiller kvinner og menn/jenter og gutter, hun kommer inn på den nye feministiske bølgen og viser eksempler på hvordan vi kan yte motstand mot det kommersielle presset.

Marta er en både underholdende og skarp stemme, ikke bare i feminismedebatten, men også i debatten om hva slags samfunn vi ønsker oss.

Her er Martas svar på julespørsmålene:

Hva er ditt julebudskap? Det må være å forsøke å ha lave skuldre. Jula er ikke en prestasjonsarena, men en velfortjent pause i mørketida. Vi må bruke tida til å lade krefter. Det er ingen skam å ligge på sofaen og se film en hel dag.

Hva er din favoritt juletradisjon? Jeg drar alltid på dametur til København første helgen i advent. Vi gjør de samme tingene hvert år: rusler på Strøget, spiser smørrebrød med ribbestek og drikker øl og akevitt. Det er en veldig hyggelig start på jula.

Hvem vil du sende en julehilsen til? Jeg vil sende en varm hilsen til alle forfattere og journalister som sitter i fengsel rundt omkring i verden. Hold ut. Vi tenker på dere!

PS! Har du fått med deg medlemskampanjen vår? Hvis du melder deg inn innen 24. desember får du et av de fine SPISFO-smykkene våre inkludert i medlemsprisen! Les mer om medlemskampanjen og hvordan du kan kjøpe SPISFO-smykkene i julegave til deg selv eller noen du er glad i her.

Følg oss på Instagram og Facebook hvis du vil ha oppdateringer på når dagens kalenderluke er publisert her på bloggen!

0 comments

Comments


bottom of page