top of page

Vær så snill, slutt å kommentere kroppen til andre!


Når du snakker negativt om hvem som helst sin kropp, inkludert deg selv, så lytter andre!


En venn med en spiseforstyrrelse, en bekjent som sliter med å miste vekten fra et svangerskap, et familiemedlem med problemer med skjoldbruskkjertelen, en kollega i sorg som får ros for å gå ned i vekt, eller kanskje et barn som lærer seg urealistiske kroppsforventninger.


Med verden klar til å dele sin mening om alt, er det egentlig mulig for samfunnet å ha en mening uten å instinktivt dele det man synes?


Er det greit å dele din mening om andres kropp? Eller enda viktigere, hvorfor vil du akkurat det? Hva føler du når du komplimenterer andre sin kropp? Jeg vet at på den positive siden kan det være følelser av oppløfting, tiltrekning eller til og med sjalusi. Men hvorfor tror vi dette er sosialt akseptabelt? Spesielt å dele negativt på andres form?


Svaret er så dypt inngrodd i samfunnsaksept at det er nesten vanskelig å finne spesifikk resonnement, mens skaden derimot er ikke vanskelig å finne.


Jeg møter på mange mennesker som opplever at familie og venner har kommentert på kroppen og spisevanene deres. Hjertet mitt knuser når unge barn allerede fra barneskolen tenker over vekt, og gjerne vil slanke seg for å bli likt bedre. Da lurer jeg på hvor disse tankene kommer fra? Er det kanskje fra mor som er på slankekur og er misfornøyd med sin egen kropp?


Dessverre har vi havnet i en tid der kropp og kroppsfasong står i fokus. Kroppen har blitt en form for identitetsmarkør som forteller hvem vi er. En stor del av befolkningen vil påstå at en slank kropp uttrykker kontroll og beherskelse, mens en stor kropp gir signaler om forfall og lav moral. Vi har havnet i en krise, nemlig fordi vi konstant kommenterer på vår egen, og andre sine kropper.


Vi lever i et samfunn der vekttap ofte blir oppfattet som «bra» og vektøkning blir sett på som «dårlig». Denne grunnleggende antagelsen er iboende feil. Vekttap og økning forteller deg ingenting om en persons helse, lykke, vaner eller livsforhold. Personen du roser for vekttap, kan lide av en livstruende spiseforstyrrelse, kreft, depresjon, sorg, diett-binge-syklusen, intens selvhat eller mange andre problemer. Personen du dømmer for vektøkning kan være lykkelig, sunn, i restitusjon fra en spiseforstyrrelse eller en som endelig har gitt slipp på diett-mentaliteten. Å være tynn trenger nødvendigvis ikke å være «bra» og å være feit er ikke «dårlig».


Når ble spisevaner og vekt forbundet med moral? Uansett, så er kroppene våre ment for å endre seg gjennom livene våre. Dette er en del av å være menneske og er absolutt ingenting å skamme seg over. Det kan ikke nevnes nok, men alle kropper er gode kropper. Enda viktigere er det å huske at menneskets verdi IKKE er basert på vekt eller form.


Vektrelaterte kommentarer kan være svært triggende for mennesker, i hvert fall for de som allerede sliter. Det er så utrolig mange eksempler på hvordan vektrelaterte kommentarer kan trigge en person på flere måter. For eksempel vet vi at for de som er i bedring etter en spiseforstyrrelse, kan vektrelaterte kommentarer være utrolig triggende og kan tjene til å øke deres lidelse eller forårsake tilbakefall.


Det er også viktig å merke seg at ingen kan fortelle hvem som har en spiseforstyrrelse basert på deres fysiske utseende, og dermed tro det ikke vil gjøre noe skade ved å kommentere på deres vekt. Sannheten er at mennesker med spiseforstyrrelser kommer i alle fasonger og størrelser. Likevel, la oss se for oss at noen har gått ned i vekt på en diett, og du applauderer dem for deres «vekttap».


Vi vet på den andre siden at dietter ofte ikke er 100 prosent suksessfulle i det lange løp, og at det er vanskelig å opprettholde vekttap på lang sikt. Dermed vil all den «rosen» bare føre til at de det gjelder vil føle seg verre når de uunngåelig får vekten tilbake igjen. Dette kan føre til at en ender opp med å opprettholde diett-binge-syklusen, som har vist seg å ha svært skadelige effekter med hensyn til menneskers helse og lykke.


Ofte er kommentarene våre vennlige og ment for det gode sitt skyld. Noen ganger prøver vi bare å gi våre kjære et kompliment, men innvirkningen kan gå dypere enn det vi ser på overflaten.


Det beste vi kan gjøre for oss selv og andre er å spise, drikke og leve uten tankene om kropp og diett.


0 comments

Comments


bottom of page