Kjæreste/partner
Som kjæreste til en med en spiseforstyrrelse, kan det by på en rekke utfordringer og konflikter. Når ens kjæreste har det svært vanskelig, så vekker det mange vonde følelser. Det er vanlig og bli både bekymret, redd og sint, og å kjenne på håpløshet over situasjonen.
Å forstå en spiseforstyrrelse er svært vanskelig for en utenforstående. Det kan dukke opp mange spørsmål og man kan kjenne på et sterkt behov for og hjelpe, samtidig som en opplever og ikke strekke til.
Påvirker forholdet
Det er frustrerende å oppleve at sykdommen kommer i veien for det parforholdet man ønsker og ha. Derfor er det viktig at ikke sykdommen kommer i hovedfokus. Forsøk å finne ut hvordan dere kan samarbeide for å få et best mulig parforhold, og hvordan dere sammen kan komme dere gjennom denne vanskelige perioden.
Snakk med din kjære
Gjennom å snakke sammen, kan dere bli kjent med hverandres ønsker, behov og forventninger. Forsøk å ha en så åpen holdning som mulig, da det gjør det lettere å forstå hverandre. Da kan dere sammen finne ut hva den som er syk ønsker og har har behov for av støtte, og hvordan du som kjæreste kan gi støtte og omsorg på en måte som føles rett for deg.
Oppsøke hjelp
Det kan hende at den som sliter benekter at han/hun har et problem den første gangen det blir tatt opp. Det kan da være lurt å vente litt før det tas opp på nytt. At du har sagt i fra om din bekymring, vil sannsynligvis sette i gang noen tanker hos din kjæreste, og kanskje vil det gradvis føre til at din partner anerkjenner at han/hun har et problem.
Det er sjelden at en på egenhånd klarer og bli frisk fra en spiseforstyrrelse. Dersom din kjæreste ikke går i behandling, så kan du forsøke å oppmuntre kjæresten din til å oppsøke hjelp. Du kan for eksempel tilby å være med til fastlegen, eller foreslå og kontakte Spiseforstyrrelsesforeningen. Det er viktig å få kartlagt alvoret i situasjonen, samt at den som er syk får tilstrekkelig hjelp.
Bekreftelse og støtte
En spiseforstyrrelse er ofte rotfestet i en lav selvfølelse. Ved bevissthet om dette kan det være lettere å forstå at din partner har behov støtte og omsorg.
Du kan, med ord og handlinger, gi din kjæreste bekreftelse på at han/hun er bra nok, og betyr mye for deg. Noen ganger vil den syke respondere negativt uavhengig av hva du sier. Du vil til tider bli avvist, og det er da viktig å huske på at det er sykdommen som snakker.
Det kan også ta tid før din bekreftelse når inn, og hvor du får den responsen du ønsker.
Sett gjerne ord på det du opplever er vanskelig, og at du ikke alltid vet hva du skal si. De fleste partnere ønsker å hjelpe, men er redde for og gjøre vondt verre. Når du uttrykker og viser at du er tilgjengelig og vil lyttte, så viser du også at du bryr deg om, og er der for din partner.
Tilegn deg kunnskap
Les deg opp på det som kan være relevant rundt din partners spiseforstyrrelse og dens symptomer. Det vil da være lettere å se at vanskelig atferd er symptomer på sykdommen fremfor et bevisst forsøk på å være vanskelig. Ved og forstå sykdommen, så vil du også få en bedre forståelse av hvordan du kan støtte din partner på en mer konstruktiv måte. I tillegg kan du finne informasjon om ulike behandlingstilbud, og om dine rettigheter som pårørende.
Vis varsomhet
Unngå kommentarer rundt vekt, kropp og størrelse, da dette lett kan misforstås.
Hvis det er nødvendig og ta det opp av helsemessige grunner, så ta det opp når du er rolig og ikke preget av frustrasjon og sinne.
Ta aldri kontakt med din partner fastlege uten og informere din partner om det.
Inkluder din kjære
Måltider er krevende og kan vekke mange sterke følelser hos den som er syk. Unngå derfor å kommentere ting du reagerte på under måltidssituasjonen. Vent til et senere tidspunkt hvor hvor du i ro og mak kan uttrykke hva du opplevde som vanskelig i situasjonen. Fortell hva du har sett og forklar hvorfor du syns det virket vanskelig for din kjære. Det er ikke sikkert du får noe svar, men gi allikevel rom for å la det du sier synke inn.
Sosiale situasjoner, middagsselskaper og ferier er ofte utfordrende når en har en spiseforstyrrelse. Snakk om mulige utfordringer i forkant, slik at dere sammen kan legge opp til en bedre opplevelse for din kjæreste.
Ta vare på deg selv
Det kan være krevende og være pårørende, og det kan bli utmattende dersom ønsket etter å hjelpe og støtte blir så stort at en glemmer å ta vare på seg selv. Husk at det ikke er du som skal behandle din partner.
Det viktigste du som kjæreste kan gjøre, er å opptre så «normalt» og støttende som mulig. Vær deg selv og fokuser på den normale hverdagen. Dette innebærer også at du må ta vare på deg selv. Dette kan du gjøre ved å tilbringe tid med venner, kollegaer og familie og ved og bruke tid på hobbyer og aktiviteter du liker. Vær åpen med de du har rundt deg om hva du står i. Du trenger påfyll for og kunne stå i de utfordringene spiseforstyrrelsen bringer med seg inn i forholdet. Ta imot hjelp hvis du trenger det.
Husk at du alltid kan kontakte oss i Spiseforstyrrelsesforeningen for støtte, råd og veiledning.