top of page

Bulimi

Bulimi (bulimia nervosa) kjennetegnes av gjentatte episoder med overspisning og påfølgende oppkast for å unngå vektøkning.

Overspisingen kan være alt fra tre-fire brødskiver til flere timers spising. Den spiseforstyrrede kan også kompensere overspisingen ved å misbruke avføringstabletter, gjennomføre slanke- og fasteperioder og/eller overdreven trening.

 

Bulimi er tett knyttet til hvordan man føler seg, og en som har bulimi er ofte livredd for å legge på seg. Denne frykten vil igjen påvirke hvordan man forholder seg til mat.

 

Trangen til å overspise kan komme etter vanskelige følelsesmessige situasjoner, som en krangel, en dårlig dag eller på grunn av sterk sult mot slutten av dagen.

 

Den kompenserende handlingen kan kjennes som en lettelse, og gi en følelse av kontroll. Denne følelsen er imidlertid kun kortvarig. For de fleste er sykdommen forbundet med skyld og skam, og en følelse av å ha mistet kontrollen over sitt eget liv.

 

Etter hvert kan overspising og påfølgende «rensing» utgjøre store deler av personens hverdag. På kort sikt kan fremkalte brekninger gi en følelse av å ha kontroll over vekten, men det er viktig å poengtere at hyppig oppkast kan gi halsbrann og emaljeskader på tennene. Kraftige brekninger kan av og til lage rifter i overgangen mellom spiserøret og magesekken, og man vil ha økt risiko for å få nyrestein. Oppkast eller regelmessig bruk av avføringsmidler kan også forandre salt og væskebalansen i kroppen. I verste fall kan Bulimi gi hjerterytmeforstyrrelser.

 

Mange med bulimi er normalvektige. For helsevesenet er bulimi derfor både vanskeligere å oppdage og blir lettere undervurdert, enn ved anoreksi. Dette fører igjen til at enkelte ikke får den hjelpen de trenger, til tross for betydelige utfordringer i hverdagen.

Årsak

Det kan være flere årsaker til at man utvikler bulimi, men en kombinasjon av biologiske, psykologiske og sosiale faktorer virker og spille en viktig rolle.

Mange utvikler bulimi i tenårene eller tidlig i tyveårene, når det skjer store endringer i både kropp og livssituasjon. Mange tanker og følelser rundt egen kropp og vekt. Dette fører igjen til et usunt og uregelmessig spisemønster, som påvirker både den fysiske og mentale helsa.

Mange personer med bulimi har også en forhistorie med anoreksi. Ved manglende behandling, i forbindelse med kortsiktig behandling eller der vektoppgang oppleves som tap av kontroll, er det økt risiko for å utvikle bulimi.

 

Noen symptomer og kjennetegn

Inntak av store mengder mat med følelse av tap av kontroll

Klarer ikke å stoppe å spise eller kontrollere hvor ofte overspisingen skjer

Føler et behov for å kompensere etter en overspisingsepisode

Fremkaller brekninger etter å ha spist

Misbruk av avføringsmidler

Overdreven trening

Perioder med slanking eller faste

Frykt for vektøkning

Vektsvingninger

Overdreven opptatthet av figur og vekt

Selvfølelsen er tett knyttet til vekt og utseende

Opplevelse av selvforakt

Halsbrann og syreskader på tennene

Nedenfor er noen kjennetegn som kan ses hos en person som har Bulimi. Alle kjennetegnene trenger ikke å være til stede for å ha Bulimi, og en trenger heller ikke ha Bulimi selv om man har enkelte av symptomene.

 

Bulimi, årsaker - NHI.no

bottom of page